31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü
30 Ekim 2023

31 Mayıs, tütün ürünü  kullanımının  sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla DSÖ ( Dünya Sağlık Örgütü) tarafından “31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü” olarak ilan edilmiştir..

Dünyada her gün 12 bin kişinin, ülkemizde her yıl 100 bin kişinin ölümüne sebep olan tütün, başta akciğer, kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok organda hastalığa ve bağımlılığa yol açmaktadır.

Tütün kullanımına bağlı olarak gelişen, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve akciğer kanseri en sık gördüğümüz hastalıklardandır. Tütün ve ürünleri Akciğer kanseri gelişiminin %90’ından sorumludur. Ülkemizde 40 yaş üstü erişkinlerin %20’sinde görülen KOAH için en önemli hastalık sebebi tütün ürünleri kullanımıdır. Her beş erişkinden birinde görülen KOAH yüksek mortaliteve morbiditeye sahip, iş gücü- ekonomik kayba sebep olan bir hastalıktır. Tütün ürünleri ayrıca astım, interstisyel akciğer hastalıkları, tüberküloz, langerhans hücreli histiositoz gibi başka akciğer hastalıkları ile de ilişkilidir. Ameliyat sonrası akciğer ile ilgili komplikasyonlar sigara içenlerde daha fazla görülmektedir.  Pasif sigara maruziyeti bebek, çocuk ve erişkinlerde önemli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.

Koronavirüs (COVID-19) Pandemisi yaşadığımız bugünlerde sigara kullanımının Covid-19 için risk faktörü olduğuna dair bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Covid-19 riskinin önlenmesi için tütün kullanmamak ve kullananların da bırakması son derece önemlidir.

Sigara içimi ciddi bağımlılık sorunudur.  Her yıl milyonlarca kişinin ölümüne yol açan Sigara-Tütün-Elektronik Sigara için hekimler Sigara Bırakma Polikliniklerinde bu bağımlılıktan kurtulmaları adına hastalara yardımcı olmaktadır. Ülkemizde gençlerin sigaraya başlamaması ve bağımlı olmamaları adına uygulanmakta olan Tütün Kontrol Programları diğer ülkelere göre daha etkin uygulanmaktadır.

31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Gününün sigara içenler için bir dönüm noktası ve sigarasız hayatın başlangıcı olması dileğiyle...