Manevi Destek Birimi



Ülkemiz de 2015 yılından beri uygulanmakta olan Manevi Destek Hizmetleri;  Hastanemizde Manevi Destek Birimi olarak 22.02.2021 tarihinde Palyatif birimimizde, Din Hizmetleri Uzmanı Adem ERTUNÇ tarafından, tüm yatan hasta, hasta refakatçisi ve sağlık çalışanlarına hizmet vermeye başlamıştır.

ADEM ERTUNÇ.jpg 


Manevi destek ve rehberlik, bir din ve inanç desteğidir.

İnsanlara acılı, sıkıntılı, üzüntülü, korkulu, yalnızlık ve ümitsizlik hallerinde, ani değişmelerle gelen (hastalık, ameliyat, mahkumluk, askerlik, sakatlık, afet vb…) kriz durumlarında, onların yanında olmak; onlara din ve inanç açısından destek olabilmek, varsa soru ve sorunlarına danışmanlık etmek; adet ve ibadetlerini yerine getirebilmelerinde rehberlik, varlıklarına bir mana, hayatlarına yeni bir anlam verebilmede eşlik edebilmektir.

Hastane, askeriye, cezaevi gibi kurumlarda, bu işi uzman bir şekilde yapan kişiye "Manevi Destek ve Rehberlik Görevlisi" denir.

Manevi destek ve Rehberlik; Psiko-terapi, sosyal bakım ya da tıbbi bir tedavi değildir.

Manevi Destek ve Rehberlik Görevlisi; Psikolog, Psikiyatrist, Sosyal Hizmet Uzmanı, Tıbbi bir tedavici (Doktor) değildir.

Manevi Destek ve Rehberlik Görevlisi; Sağlık Personeli ile multidisipliner bir yaklaşımla hizmet verir. Manevi Değerler ışığında Danışmanlık ve Rehberlik yaparak, Moral-Motivasyon desteği sunar. 

1.Manevi Bakım; talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personelinin ihtiyacına göre uygulanır.

2.Manevi destek talep eden kişinin öncelikle ihtiyacı tespit edilir.

3.Dinleme, anlama ve anlamlandırma metoduna ağırlık verilir.

4.Talep eden kişinin ihtiyacı ve beklentisi doğrultusunda sonuca birlikte ulaşılır.

5.Din Hizmetler Uzmanından; yakın ilişki kurması, bireylere güven vermesi, içten ve samimi olması, danışanı güler yüzle karşılaması, anlamaya çalışması beklenir.

6.Baskısız danışma atmosferi oluşturarak, kişinin yargılanmayacağı ve suçluluk duygusu hissetmeyeceği şekilde problemlerini rahatça açmasını sağlar.

7.Manevi destekte gizlilik esastır. Kişisel bilgiler üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşılmaz. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastane Kurumu tarafından belirlenen“Personel Gizlilik Sözleşmesi” hükümlerine bağlı kalınır.

8.Manevi Destek Hizmetini Talep eden kişiler arasında ayrım yapılmaz. Sınıflandırılmaz. Talep eden her kişinin bu hizmeti alması sağlanır. Bu hizmet Hasta ve İnsan Hakları açısından Dünyada ve Ülkemizde yasal güvence altına alınmıştır. 

Karşılıklı konuşarak anlama, açıklama, yorumlama ve anlamlandırma esasına dayanır.

Din Hizmetler Uzmanı: Adem ERTUNÇ

Cuma günü hariç hafta içi hergün 09.00 - 16.00 saatleri arasında Palyatif Bakım Biriminde hizmet vermektedir.

Dahili: 2277

Birim Hakkında

19 Eylül 2022