Ziyaret Saatleri ve Kuralları

Yoğun Bakım Hasta Yakınlarının Bilgilendirilme Kuralları

• Yoğun Bakıma Giriş-Çıkış kuralları;

Hafta arası her gün saat 13:30–14:30 arası yoğun bakım hekimi ile hastanın 1.derece yakınlarından 1 kişi hastasını görerek bilgi alır.

Hastane Personeli;

• Yoğun bakım çalışanları kontrollü kapı kartı kullanır.
    • Yoğun Bakım’ da çalışan personelin üniteye formasız girmesi uygun değildir.
    • Yoğun Bakım personeli dışında çalışanların Yoğun Bakıma girmesi yasaktır.
    • Giriş ve çıkışlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır

Hasta Yakınları Giriş-Çıkış Kuralları;

• Hasta yakınlarına her yoğun bakımın belirlediği saatlerde hekim tarafından bilgi verilir. Gün içinde hastanın klinik durumunda değişiklik yaşandı ise hasta yakını tekrar bilgilendirilir.
    • Hastanın 1. Derece yakını ziyaret amaçlı içeriye alınır.
    • Hasta yakınının yanında bir hemşire, bir personel refakat eder.
    • Hasta yakınlarının Yoğun Bakım içerisinde hastalarını ziyaret süreleri refakat eden hemşire tarafından hastanın klinik durumuna göre belirlenir.
    • Hemşire gözetiminde yapılan ziyaretin, enfeksiyon tedbirleri açısından, hasta yakınının hastaya teması önlenir.
    • Ziyaret sonlandırıldığında hasta yakınının kullandığı malzemeler enfeksiyon tedbirlerine uyarak sonlandırılır. Alkol bazlı el dezenfektanı kullandırılarak yoğun bakımdan çıkması sağlanır.
    • Yoğun bakıma ünitesine bölüm çalışanı ve hasta yakınının ziyaret amacı dışında gereksiz girmeleri engellenmelidir.
    • Yoğun bakıma giren herkes (sağlık çalışanı, ziyaretçi ) üniteye girerken el hijyeni sağlanmalıdır. Bunun için yoğun bakım ünitesi’ ne girişte alkollü el antiseptiği veya el yıkama için gerekli olan lavabo, sıvı sabun veya antimikrobiyal sabun ve kağıt havlu kullanılmalıdır.
    • Ziyaret için gelen hasta yakını kendi hastası dışında başka hastaya ve hasta bakım malzemelerine temas etmemelidir.
    • İzolasyonu yapılan hastanın odasına giren sağlık çalışanı, hasta bakıcı, temizlik personeli ve hasta yakını gerekli izolasyon türüne göre önlemlerini alarak (gömlek, bone, maske, eldiven vb.) girmesi ve odadan ayrılması sağlanmalıdır.
    • Yoğun bakım ünitelerinde kontrolün sağlanması ve kontaminasyonun önlenmesi amacıyla hasta ziyaretinde kısıtlama getirilmiştir.

Kabul edilebilir ziyaretçi sayısı ve ziyaret saatlerine yoğun bakım sorumlu hekimleri tarafından karar verilir. Bölümünde hastaların durumuna ve enfeksiyon oranına göre gerekli durumlarda ziyaret yasağı getirebilir. Bu durumdan hasta ve hasta yakınları uygun şekilde bilgilendirilir.
    Yoğun Bakım Ziyaret Kuralları
  • GYB ünitesinde hasta ziyareti günde 1 kezdir.
  • Ziyaret saati 13:00 – 14:30 arasında 5 arasında 5 dakikadır.
  • 1.Derece yakınlarından sadece1 kişi ziyaret için alınır.
  • Giriş ve çıkışlarda el hijyeni için yoğun bakım girişinde mutlaka eller yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Çıkışlarda da aynı işlemler yapılmalıdır.

12 Eylül 2023